't Hamerken vzw
Hoofdmenu
Home
Jaarprogramma
Historie
Doelstellingen
Nieuws
Fotogalerij
Het Gulden Hamerken
Brugse Brouwerijgeschiedenis
Publicaties
Links
Zoeken
Het Oude Museum

     

Laatste Nieuws
Administrator
Teller
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterVandaag182
mod_vvisit_counterGisteren444
mod_vvisit_counterDeze week2578
mod_vvisit_counterDeze maand7843
mod_vvisit_counterAlles787733
Home arrow Publicaties
Publicaties PDF Afdrukken E-mail
Eén van de doelstellingen van de vzw 't Hamerken, vereniging voor brouwerijgeschiedenis, is het verrichten van historisch onderzoek naar het Brugse bierverleden. Daarin passen de onderstaande publicaties volledig.

 

http://www.thamerken.be/images/brugsebierhistories2.jpg

 

Brugse Bierhistories

 

Ere-hoofdarchivaris André Vandewalle gaat in zijn bijdrage terug tot de 13e eeuw, wanneer de stadsrekeningen het reeds hebben over de brouwers.  Hij beschrijft verder hoe deze brouwers het moeten opnemen tegen de wijndrinkende Bourgondiërs en  hoe later in de Nieuwe Tijd huisbrouwerijen en stadsbrouwerijen opkomen.

 

Arnolduskenner en kunsthistoricus Jean-Luc Meulemeester verhaalt hoe de vredestichter Arnoldus het bracht tot patroon der brouwers en hoe deze brouwers tot in de 19e eeuw hun patroonheilige vierden in de H. Bloedkapel.

 

Erfgoedonderzoeker Industrieel Erfgoed, Frank Becuwe beschrijft hoe de industriële mouterijen in Brugge tot stand  kwamen en hoe de toenmalige wetenschap de mouters hielp in de ontwikkeling van hun bedrijf.

 

Johan Braet, archivaris en erfgoedzorger van Zedelgem, heeft het over het ontstaan en verval van de coöperatieve brouwerij De Lac aan het Minnewater en over de brouwers-aandeelhouders die instonden voor de oprichting en het bestuur van deze unieke en vooruitstrevende brouwerij.

 

Historicus en medebestuurder van ’t  Hamerken, Henk Anseeuw goochelt met de productiecijfers van de Brugse brouwerijen, die nauwkeurig opgetekend waren door vier generaties brouwers van ’t Hamerken.  Aan de hand van die cijfers brengt hij de vroegere brouwerijen tot leven.

 

Brouwer Paul Vanneste heeeft het  over de brouwers en hun toeleveringsbedrijven van 1905 tot 1935, toen de oude artisanale ambachten zoals kuipers en koperslagers nog een rol  speelden naast de industriële constructiehuizen van stoommachines en met stoomkracht aangedreven brouwinstallaties.

 

Tenslotte is er een bijdrage over de nationale brouwerijcongressen die te Brugge georganiseerd werden en waarbij de Brugse brouwers zich niet onbetuigd lieten.

 

Prijs: 15 EURO, met verzending in België: 18,50 EURO 
 

http://farm4.static.flickr.com/3047/3079122257_8e3dd79700_o.jpg

 

Van 't Hamerken tot De Gouden Boom


Geschiedenis van een brouwerij in de Langestraat 45

Henk Anseeuw, Jan D'hondt, Yvette Kemel en Paul Vanneste

Een uitgave van vzw Levend Archief en vzw 't Hamerken
© 2002 vzw Levend Archief, Brugge. 128 blz.

Te koop in het Brugs Brouwerijmuseum.
Prijs : € 10,00 + verzendingskosten

De vzw Levend Archief, de vriendenkring van het Brugse Stadsarchief, heeft met haar Werkgroep Huizengeschiedenis een onmiskenbaar expertise opgebouwd inzake huizenonderzoek. Deze uigave is de vierde in de reeks "Leven in oude huizen".
De hier behandelde huizen getuigen van een niet aflatende artisanale en later zelfs industriële activiteit, waarbij brouwen, stoken en de consumptie de rode draad vormen in dit verhaal van mensen die komen en gaan, van wisselende activiteiten gepaard gaande met vakmanschap en noeste arbeid.

 

http://farm4.static.flickr.com/3201/3079122253_846242b562_o.jpg

 

Bierverleden te Brugge


Degustieve wandeling langs biergetuigen

Professor Arnoldus Goedbier

Een uitgave van het Brugs Brouwerijmuseum
© 1994 vzw 't Hamerken, Brugge 60 blz.

Te koop in het Brugs Brouwerijmuseum
Prijs : € 8,00 + verzendingskosten

Het is een begeleidende brochure bij een wandeling door de stad Brugge waarbij je bij elke locatie even gaat wegdromen. Speciaal zijn bijna uitsluitend oude foto's bijeengebracht om je te laten zien hoe alles is veranderd of er zelfs niet meer is.
Neem je tijd en laat niet na in een café onderweg het aroma en de smaak van gerstenat tot u te nemen. Doe er desnoods langer dan een dag over. De professor deed het ook.

 

http://farm4.static.flickr.com/3069/3079122259_452ef0262b_o.jpg

 

Ongecensureerd. Brouwerij Aigle Belgica. 400 jaren bedrijvigheid

 

In de toekomst willen wij met enige regelmaat iets publiceren omtrent de grootse verdwenen ‘Grote Verenigde Brouwerijen Aigle Belgica’.
Dankzij deze eerste publicatie, Ongecensureerd. Brouwerij Aigle Belgica. 400 jaren bedrijvigheid, maken wij een vroegere uitgave over en door brouwerij Aigle Belgica opnieuw toegankelijk voor het brede publiek.

In 1953 werd namelijk een boekje uitgegeven om het 400-jarig bestaan van Aigle Belgica te vieren, alsook de 25 jaren van samenwerking tussen de brouwerijen ‘den Arend’ (Aigle) en Belgica uit Gent. Aan dit leuk boekje zijn door Henk Anseeuw ook enkele bedenkingen toegevoegd. Een belangrijke verdwenen brouwerij komt zo opnieuw tot leven.

Prijs: 10 € + verzendingskosten
 
Populair
De Gazette
http://www.thamerken.be/images/degazette.jpg
Publicaties en boeken
http://www.thamerken.be/images/Boekwinkel200px.jpg
Nieuwsflash

Brugse mouterij beschermd.

22/12/06 De Vlaamse minister van Monumentenzorg Dirk Van Mechelen (VLD) heeft de voormalige mouterij 't Hamerken in Brugge beschermd als waardevol industrieel erfgoed.
Het stadsbestuur van Brugge en de Dienst Monumentenzorg hadden voor die bescherming gepleit (DS 23 februari).

De mouterij dateert uit 1903, ze is een van de laatste goed bewaarde restanten van de Vlaamse biernijverheid. Alle oorspronkelijke werktuigen staan er nog, al is de inboedel van het museum grotendeels verhuisd naar Estaminet 't Hamerken, gevestigd in Brugse brouwerij 't Hamerken op het Walplein. Palm wilde het gebouw volledig laten ontruimen. Dit is nu ongedaan gemaakt door Van Mechelen die een volledige bescherming heeft goedgekeurd.

De mouterij maakt deel uit van een groot brouwerijcomplex aan het Verbrand Nieuwland, dat vermoedelijk gesloopt wordt voor appartementen.

 
Syndicate